Wat als de centjes op zijn?

Wat als de centjes op zijn?
In de media 5 oktober 2013 | De Telegraaf

Vandaag is de landelijke start van het nieuwe gratis gastlessenprogramma Eurowijs, dat kinderen van zes tot en met negen jaar bewust met geld leert om te gaan. Alles over sparen, pinnen en uitgeven. 

,,Spelenderwijs leren we kinderen verstandig met geld om te gaan", aldus initiatiefneemster Hilde Krens van Eurowijs.

Het lespakket is beschikbaar voor alle basisscholen in Nederland en bestaat uit werkboekjes, ondersteund door drie educatieve filmpjes over onder andere sparen, uitgeven en pinnen. Kinderen leren vals geld te herkennen, te rekenen met de euro en het belang van sparen. „Wat doe je bijvoorbeeld als het geld op is, en iets niet meer kunt kopen? Die vraag wordt de kinderen onder meer voorgelegd."

Alle lesmaterialen voldoen aan door budgetinstituut Nibud gestelde leerdoelen, aldus Krens en worden samen met de gastdocent gratis aan de scholen aangeboden. Dit is volgens Krens broodnodig. Steeds meer kinderen worden met schulden volwassen. Als ze op jonge leeftijd al leren omgaan met geld, kan dat ervoor zorgen dat ze zich later financieel beter kunnen redden.

De gratis gastlessen worden gesponsored door SNS Bank, RegioBank en BLG Wonen, diverse directieleden geven bij de feestelijke aftrap vandaag zelfs een gastles. Aan kinderen van hun eigen medewerkers. „Binnen twee dagen zaten de sessies volgeboekt", aldus Krens. Banken geven met het lespakket volgens Krens invulling aan hun maatschappelijke betrokkenheid.